Gezonde levensstijl
Vind je dat het tijd is om aan kinderen te beginnen? Allereerst is het dan belangrijk om gezond te leven. Stop met roken, drinken en drugs. Eet voldoende groenten en fruit en drink minder koffie of energiedranken.
Daarnaast is het belangrijk om foliumzuur te slikken om het risico op een open rug of hazenlip bij je kind te voorkomen. Mensen met over- of juist ondergewicht doen er bovendien goed aan om af te vallen of juist aan te komen. Vrouwen met een Body Mass Index (BMI) tussen de 20 en 30 hebben de meeste kans om zwanger te worden.
Vruchtbare dagen
Leef je gezond? Dan ben je toe aan de volgende stap: zwanger worden. Daarvoor kun je het beste op de dagen vóór je ovulatie vrijen, je vruchtbare dagen. Wist je dat de natuur je een handje helpt om snel zwanger te worden? Tijdens de ovulatie voelen vrouwen zich namelijk sexyer. Ook mannen voelen zich dan meer tot je aangetrokken. Vrouwen hebben over het algemeen een zachtere huid en vollere lippen tijdens hun vruchtbare periode.
Verhoogd libido
Veel vrouwen hebben in deze periode ook meer zin in seks. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de gestegen hormoonspiegel, maar het kan ook te maken hebben met je borsten. Die zijn rond je eisprong gevoeliger.
Bovendien neemt in deze periode de hoeveelheid baarmoederslijm toe en wordt het dunner. De witte kleur verdwijnt en rond de eisprong is het slijm helder, elastisch en draderig. Hierdoor kunnen de zaadcellen makkelijker via de baarmoederhals de baarmoeder binnendringen.
Zwanger worden: stress bevordert niet
Stress heeft een negatief effect op de kwaliteit van sperma. Probeer stress daarom zo veel mogelijk te verminderen.
Beter ruiken tijdens je ovulatie
Wist je dat vrouwen tijdens de ovulatie beter kunnen ruiken? Heb je het idee dat je beter ruikt? Misschien zit je wel in je vruchtbare periode.
Stand van je baarmoedermond
De stand van je baarmoedermond verandert tijdens de cyclus. Direct na je menstruatie ligt de baarmoedermond laag en voelt deze hard aan. Met je vingers kun je de mond voelen. Als je dichter bij je ovulatie komt, komt je baarmoedermond hoger te liggen en wordt deze weker. De mond opent zich een beetje en voelt zacht aan. In deze periode is de baarmoedermond moeilijker met je vingers te voelen.
Hogere lichaamstemperatuur
Je lichaamstemperatuur stijgt met minimaal 0,2 graden zodra je de eisprong hebt gehad. Door een paar maanden dagelijks je temperatuur bij te houden in een curve (grafiek), kun je aflezen op welke dag je een eisprong hebt. Op de dag dat je ongesteld moet worden, daalt je lichaamstemperatuur weer.
Luteïniserend hormoon
Het luteïniserend hormoon zorgt voor het rijpen van een eicel. Vlak voor de eisprong maakt je lichaam meer van dit hormoon aan. Soms wel tot 20 keer meer dan normaal in je lichaam aanwezig is. Waarschijnlijk merk je van deze stijging niet zo veel. Bij een ovulatietest wordt het niveau van dit hormoon gemeten.
Bron: Ouders van nu Auteur: Sanne Mulder